Novosti

16.11.2018

Volvo Cars i Baidu udružuju snage na razvoju i proizvodnji autonomnih vozila

Volvo Cars je postigao dogovor sa kompanijom Baidu, vodećim kineskim internet pretraživačem, u svrhu zajedničkog razvoja električnih i autonomnih automobila s ciljem masovne proizvodnje za Kinu, najveće tržište automobila na svijetu.

 

Volvo Cars je prvi inozemni proizvođač automobila koji blisko sarađuje sa kompanijom Baidu na razvoju prilagođenih autonomnih vozila. Partnerstvo će objema kompanijama omogućiti razvoj i prodaju vozila potencijalnim kineskim klijentima što će učvrstiti aspiracije švedske kompanije o tome da bude glavni dobavljač vozila kompanijama koje se bave mobilnošću na globalnom nivou.

 

Prema sklopljenom dogovoru, Volvo Cars i Baidu će spojiti svoje resurse kako bi poduzeli novi korak i pripremili se za masovnu proizvodnju električnih autonomnih vozila. Ovakav oblik saradnje je prvi za Volvo na kineskom tržištu. Baidu je namjerno odabrao Volvo za partnera zbog dugogodišnjih potvrda o kvaliteti i sigurnosti Volvo vozila.

 

Prema dogovoru o suradnji, Baidu će doprinijeti putem svoje Apollo platforme za autonomnu vožnju. Volvo će omogućiti pristup svojoj ekspertizi i naprednoj tehnologiji automobilske industrije.

 

Industrijske prognoze pokazuju da će Kina u nadolazećim desetljećima vjerojatno postati jedinstveno najveće svjetsko tržište za autonomna vozila. Istraživanje tržišta kompanije IHS Markit predvidjelo je ranije ove godine da će u Kini do 2040. godine biti prodano oko 14.5 miliona autonomnih vozila, dok će ukupna svjetska prodaja iznositi 33 miliona vozila.*

 

“Uz Baidu činimo veliki korak naprijed u komercijalizaciji naših autonomnih vozila koja su izrađena na temelju vodeće Volvo sigurnosne tehnologije,“ izjavio je Håkan Samuelsson, predsjednik i izvršni direktor Volvo Cars kompanije. „U Kini postoji snažan razvoj autonomne vožnje, a Baidu je vodeći igrač na tom području i na tržištu koje za nas nudi ogromne mogućnosti.“

 

 

“Od svog osnivanja prije čitavog jednog stoljeća, Volvo je održao sigurnost u srcu svog djelovanja te je mnogobrojnim inovacijama poticao razvoj sigurnosti. Vrlo smo sretni da je Volvo uspostavio partnerstvo sa kompanijom Baidu na razvoju potpuno autonomnih vozila koja su kompatibilna sa našom platformom za autonomnu vožnju Apollo. Veselimo se bliskoj saradnji s Volvom kako bismo svijetu omogućili najsigurniji automobilski proizvod.“ izjavio je Dr. Ya-Qin Zhang, predsjednik kompanije Baidu.

 

U nadolazećim godinama, Volvo će željeti unovčiti i biti vodeći u toku velikih promjena koje će uslijediti u industriji. Ova ambicija je očita u nizu novih dugoročnih ciljeva koje je Volvo objavio ranije ove godine. Ti ciljevi se fokusiraju na ostvarivanje vodeće pozicije u elektrifikaciji, autonomnoj vožnji i novima modelima za posjedovanje i pristup automobilu.

 

Baidu dogovor služi kao dodatni dokaz u svrhu Volvo ambicija vezanih uz autonomnu vožnju. Volvo želi postati vodeći globalni provajder drugačijih usluga mobilnosti i vidi autonomnu vožnju kao ključno razvojno područje. Do sredine idućeg desetljeća očekuje se da će trećina ostvarene godišnje prodaje biti sačinjena od autonomnih vozila.

 

*Prognoza prodaje autonomnih vozila 2018., IHS Markit (link)

 

-------------------------------

 

Volvo Car Group 2017.

Tokom finansijske godine 2017. Volvo Grupa zabilježila je profit od 14,061 miliona švedskih kruna (11,014 miliona švedskih kruna 2016.). Prihod tokom perioda iznosio je 210,912 miliona švedskih kruna (180,902 miliona švedskih kruna). Tokom 2017. godine globalna prodaja dosegla je rekordnih 571,577 automobila, porast od 7.0 posto u odnosu na 2016. godinu. Rekordna prodaja rezultat je velike transformacije Volvo finansija i operacija u posljednjih nekoliko godina. Transformacija je pripremila kompaniju za iduću fazu rasta.

 

O Volvo Car Group

Volvo djeluje od 1927. godine. Danas je jedna od najpoznatijih i najcjenjenijih marki automobila u svijetu s prodajom od 571,577 vozila u 2017. godini u preko 100 zemalja. Kompanija Volvo Cars je u vlasništvu kineskog Zhejiang Geely Holding (Geely Holding) od 2010. godine. Tvorila je dio švedske Volvo Group do 1999. kada je kompaniju kupio američki Ford. Geely Holding kupio je Volvo Cars 2010. godine.

 

Tokom 2017. godine Volvo Cars brojio je u prosjeku 38,000 (30,400) stalno zaposlenih. Sjedište Volvo Cars, razvoj proizvoda, marketinške i administracijske funkcije se uglavnom nalaze u Gothenburgu, Švedska. Sjedište kineskog Volvo Cars nalazi se u Šangaju. Glavni proizvodni pogoni nalaze se u Gothenburgu (Švedska), Ghentu (Belgija), Chengdu i Daqing (Kina), dok se motori proizvode u Skövdeu (Švedska) i Zhangjiakou (Kina), a dijelovi karoserije u Olofströmu (Švedska). 

Zatvori