Novosti

03.06.2019

Modeli vozila Volvo širom Evrope međusobno će upozoravati jedni druge na klizav kolovoz i druge opasnosti

Volvo Cars, kao još jedan korak u unapređenju saobraćajne sigurnosti, uvodi revolucionarnu sigurnosnu tehnologiju – prvu tehnologiju te vrste u automobilskoj industriji koja je na raspolaganju širom Evrope.

Ta tehnologija vozilima Volvo omogućava međusobnu komunikaciju te upozoravanje vozača o klizavim uslovima i drugim opasnostima na okolnim cestama na osnovu računarske mreže u oblaku.

 

Funkcije Hazard Light Alert (trepereća svjetla za opasnost) i Slippery Road Alert (upozorenja na klizav kolovoz) su prvi put predstavljene 2016. godine kod vozila Volvo serije 90 u Švedskoj i Norveškoj. Od sljedeće sedmice funkcije će biti dostupne svim vozačima Volvo širom Evrope. Bit će dio standardne opreme novih modela Volvo vozila 2020. godišta, a također će se moći dograđivati i na određenim prethodnim modelima*.

 

“Međusobno dijeljenje sigurnosnih podataka među vozilima u realnom vremenu može spriječiti mnoge nezgode”, rekao je Malin Ekholm, vođa Sigurnosnoga centra za Volvo Cars. “Zahvaljujući tim novim funkcijama, vlasnici vozila Volvo mogu dati direktan doprinos većoj sigurnosti na cestama za sve vozače, a ujedno zahvaljujući ranom upozorenju na potencijalno opasne uslove na cesti, koristi imaju i oni.”

 

Istraživanja o sigurnosti koja provodi Volvo ukazuju na to da prilagođavanje brzine u opasnim uslovima na cesti može znatno da se smanji rizik od nastanka nezgoda. Zahvaljujući pravovremenom upozoravanju drugih vozača na opasnosti koje im prijete na putu i pružanjem prilike da se prethodno prilagode, tehnologijom povezane sigurnosti možemo podsticati bolje ponašanje vozača i doprinijeti većoj saobraćajnoj sigurnosti.

 

Prilikom lansiranja navedenih funkcija u opremi vozila širom Evrope, Volvo Cars želi uputiti poziv i cjelokupnoj automobilskoj industriji svih marki vozila da im se pridruži u dijeljenju anonimnih podataka koji se tiču saobraćajne sigurnosti.

 

 

Dijeljenje tih podataka u realnom vremenu može dovesti do velikog napretka opće saobraćajne sigurnosti, a uticaj bi se dodatno povećavao s povećanjem broja povezanih vozila. Od prošle godine Volvo Cars i Volvo Trucks u Švedskoj i Norveškoj već provode dijeljenje podataka za upozoravanje vozača na klizav kolovoz i druge opasnosti.

 

“Što više vozila dijeli sigurnosne podatke u realnom vremenu, to će naše ceste biti sigurnije. Nadamo se da ćemo uspostaviti obimniju saradnju i sa drugim partnerima koji su se na jednak način kao i mi obavezali na sigurnost”, istakao je Malin Ekholm.

 

Kad su sistemi prvi put ugrađeni u vozila Volvo, bili su prvi sistemi te vrste u automobilskoj industriji. Odmah kad vozač u bilo kojem vozilu Volvo koje je opremljeno odgovarajućom funkcijom upali trepereća sigurnosna svjetla, funkcija treperećih svjetala za upozorenje na opasnost Hazard Light Alert šalje signal svim vozilima Volvo u blizini koja su povezana s uslugom u oblaku te ih upozorava kako bi mogli izbjeći eventualne opasnosti. To je naročito korisno kod mrtvih uglova i na nepreglednim prevojima puteva.

 

Upozorenje na klizav kolovoz Slippery Road Alert pak sa druge strane upozorava vozače na trenutne uslove na cesti, a i na cestu ispred njih budući da od vozila na cesti ispred anonimno prikuplja informacije o stanju površine ceste te unaprijed upozorava vozače koji se približavaju klizavom dijelu ceste.

 

Volvo Cars se prošlog mjeseca pobrinuo za brojne objave sa željom podsticanja boljeg ponašanja vozača i sigurnije vožnje. Od 2020. godine nadalje brzina u svim vozilima Volvo bit će ograničena na 180 km/h. Početkom 2020. godine također započinje s ugradnjom kamera i drugih senzora u svoja vozila koji će pratiti vozača i omogućiti vozilu posezanje u vožnju u slučaju očite opijenosti ili nesabranosti vozača radi izbjegavanja rizika od uzrokovanja nezgode s ozbiljnim povredama ili smrtnim žrtvama.

 

Na kraju treba spomenuti i objavu kompanije o tome da će preko centralne digitalne biblioteke prvi put u historiji dopustiti jednostavan pristup svom znanju o sigurnosti, sa željom podsticanja automobilske industrije na primjenu znanja u interesu unapređenja saobraćajne sigurnosti za sve.

 

Napomena urednicima:

* Funkcije Hazard Light Alert i Slippery Road Alert dostupne su za sva vozila Volvo u skladu s opremom Scalable Product Architecture (SPA) ili Compact Modular Architecture (CMA) za modele od 2016. godine nadalje.

 

-------------------------------

 

Grupa Volvo Car u 2018. godini

U poslovnoj 2018. godini grupa Volvo Car je zabilježila dobit iz poslovanja u iznosu od 14.185 milijardi švedskih kruna (u 2017. godini 14.061 milijardu švedskih kruna). Prihodi u tom periodu iznosili su 252.653 milijarde švedskih kruna (208.646 milijardi švedskih kruna). Globalna prodaja u cijeloj 2018. godini iznosila je rekordnih 642.253 (571.577) automobila, što je 12,4 posti više nego u 2017. godini. Rezultati naglašavaju sveobuhvatnu finansijsku i poslovnu transformaciju Volvo Cars posljednjih godina, što kompaniju postavlja u narednu fazu rasta.

 

O Grupi Volvo Car

Volvo je osnovan 1927. godine. Danas je Volvo Cars jedan od najpoznatijih i najuvaženijih automobilskih brendova na svijetu s prodajom od 642.253 automobila u 2018. godini u približno 100 zemalja. Volvo Cars je od 2010. godine u vlasništvu kineske grupe Zhejiang Geely Holding (Geely Holding). Do 1999. godine, kada je kompaniju kupio Ford Motor Company iz SAD, bio je dio švedske grupe Volvo. Godine 2010. Volvo Cars preuzela je grupa Geely Holding.

 

U 2018. godini Volvo Cars je u prosjeku zapošljavao približno 43.000 (39.500) zaposlenih sa punim radnim vremenom. Sjedište kompanije Volvo Cars, razvoj proizvoda, marketing i administracija uglavnom se nalaze u Geteburgu u Švedskoj. Sjedište Volvo Cars za Kinu nalazi se u Šangaju. Glavne fabrike za proizvodnju automobila nalaze se u Geteburgu (Švedska), Gentu (Belgija), Južnoj Karolini (SAD), Čengduu i Dakingu (Kina), a motori se proizvode u Skovdeu (Švedska) i Žangđikaou (Kina) te dijelovi karoserije u Olofstromu (Švedska).

 

Opis i činjenice u ovom tekstu za novinare odnose se na međunarodnu paletu automobila grupe Volvo Cars. Opisane funkcije mogu biti opcijske. Specifikacije vozila mogu se razlikovati od države do države te se mogu mijenjati bez prethodnog obavještenja.

Zatvori