Novosti

03.06.2019

Volvo Car Group sklopio dogovore o opskrbi baterijama sa proizvođačima CATL i LG Chem

Volvo Car Group je sklopio dugoročne dogovore sa liderima u proizvodnji baterija, kompanijama CATL i LG Chem koje će osigurati opskrbu litij-ionskim baterijama u vrijednosti od više milijardi dolara za buduće generacije modela vozila Volvo i Polestar.

 

Dogovori obuhvataju svjetsku opskrbu baterijskim modulima za sve modele vozila na budućoj SPA2 i postojećoj modularnoj platformi vozila CMA i predstavljaju veliki korak u ostvarenju ambiciozne strategije elektrifikacije Volvo Cars.

 

Kao vodeća u toj djelatnosti, kompanija Volvo Cars se 2017. g. obavezala da će svi novi automobili Volvo, koji će biti plasirani na tržite 2019. godine, biti elektrificirani. Tu strategiju je kasnije i dodatno potkrijepila izjavom da se zalaže za ostvarenje cilja koji predviđa zastupljenost potpuno električnih automobila u obimu od 50 posto njihove svjetske prodaje do 2025. godine.

 

„Budućnost Volvo Cars jeste električna i potpuno smo predani premašivanju motora s unutrašnjim sagorijevanjem“, navodi Håkan Samuelsson, predsjednik i izvršni direktor Volvo Cars. „Današnji dogovori sa CATL i LG Chem pokazuju kako ćemo ostvariti svoje ambiciozne ciljeve elektrifikacije.“

 

CATL iz Kine i LG Chem iz Južne Koreje jesu priznati proizvođači baterija sa dugogodišnjom i uspješnom historijom opskrbe litij-ionskim baterijama za svjetsku automobilsku industriju. Zadovoljavaju stroge smjernice Volvo Cars po pitanju tehnološkog liderstva, odgovornih lanaca isporuke i konkurentnih troškovnih modela. Opskrba baterijama u Kini koristit će opseg šire grupe Geely Group.

 

„Današnjim dogovorom smo efikasno osigurali opskrbu baterijama za sljedeću deceniju“, rekla je Martina Buchhauser, viša potpredsjednica nabavke u kompaniji Volvo Cars. „Preko dva snabdjevača, koji su na raspolaganju u svakoj regiji, također osiguravamo prilagodljivost u razvoju našeg lanca opskrbe.“

 

Prva proizvodna linija za baterije Volvo Cars je trenutno u fazi gradnje u vlastitom proizvodnom pogonu u Gentu u Belgiji. Bit će završena do kraja ove godine, a prvi potpuno električni Volvo koji će biti proizveden u Gentu bit će nagrađeni mali SUV XC40. Već sada se tamo proizvode plug-in hibridne varijante XC40.

 

 

Kompaktna modularna arhitektura (engl. Compact Modular Architecture, CMA) trenutno podržava XC40, a i potpuno električni Polestar 2 fastback i više modela koje prodaje LYNK & CO, Volvova sestrinska robna marka u vlasništvu Volvo i Geely. Od ove godine sve tri modela proizvodit će se na jednoj proizvodnoj liniji u proizvodnom pogonu kojim upravlja Volvo, u Luqiau u Kini.

 

Buduća arhitektura SPA2 je sljedeća generacija prilagodljive arhitekture proizvoda (engl. Scalable Product Architecture, SPA) koju je razvio Volvo, a koja se počinje proizvoditi početkom sljedeće decenije. SPA je jedna od najnaprednijih automobilskih platformi u automobilskoj industriji i trenutno je dio svih modela vozila Volvo serija 90 i 60. Prvi Volvo koji će biti opremljen sistemom SPA2 bit će sljedeća generacija velikog SUV XC90.

 

Početkom ove godine kompanija Volvo Cars otkrila je brojne nadgrađene i novije razvijene mogućnosti elektrificiranih pogona koji će biti na raspolaganju u cjelokupnoj paleti modela. Nadgradila je svoje postojeće plug-in hibridne pogone T8 i T6 Twin Engine, a pri tome su sada i za svaki model koji proizvodi na raspolaganju plug-in mogućnosti.

 

-------------------------------

 Grupa Volvo Car u 2018. godini

U poslovnoj 2018. godini grupa Volvo Car je zabilježila dobit iz poslovanja u iznosu od 14.185 milijardi švedskih kruna (u 2017. godini 14.061 milijardu švedskih kruna). Prihodi u tom periodu iznosili su 252.653 milijarde švedskih kruna (208.646 milijardi švedskih kruna). Globalna prodaja u cijeloj 2018. godini iznosila je rekordnih 642.253 (571.577) automobila, što je 12,4 posti više nego u 2017. godini. Rezultati naglašavaju sveobuhvatnu finansijsku i poslovnu transformaciju Volvo Cars posljednjih godina, što kompaniju postavlja u narednu fazu rasta.

 

O Grupi Volvo Car

Volvo je osnovan 1927. godine. Danas je Volvo Cars jedan od najpoznatijih i najuvaženijih automobilskih brendova na svijetu s prodajom od 642.253 automobila u 2018. godini u približno 100 zemalja. Volvo Cars je od 2010. godine u vlasništvu kineske grupe Zhejiang Geely Holding (Geely Holding). Do 1999. godine, kada je kompaniju kupio Ford Motor Company iz SAD, bio je dio švedske grupe Volvo. Godine 2010. Volvo Cars preuzela je grupa Geely Holding.

 

U 2018. godini Volvo Cars je u prosjeku zapošljavao približno 43.000 (39.500) zaposlenih sa punim radnim vremenom. Sjedište kompanije Volvo Cars, razvoj proizvoda, marketing i administracija uglavnom se nalaze u Geteburgu u Švedskoj. Sjedište Volvo Cars za Kinu nalazi se u Šangaju. Glavne fabrike za proizvodnju automobila nalaze se u Geteburgu (Švedska), Gentu (Belgija), Južnoj Karolini (SAD), Čengduu i Dakingu (Kina), a motori se proizvode u Skovdeu (Švedska) i Žangđikaou (Kina) te dijelovi karoserije u Olofstromu (Švedska).

 

 

O kompaniji Contemporary Amperex Technology Ltd. (CATL)

Kompanija Contemporary Amperex Technology Ltd. (CATL), koja je osnovana 2011. godine, razvija i proizvodi litij-ionske baterije za električnu mobilnost, kao i rješenja za čuvanje energije. Njihova glavna djelatnost također obuhvata materijale, sisteme za upravljanje baterijama te recikliranje i ponovnu upotrebu baterija. Godišnji obim prodaje CATL za 2018. godinu iznosi 21,31 GWh. Prema izvještaju kompanije SNE Research, CATL je u 2018. godini zauzimao prvo mjesto u godišnjoj isporuci baterija u svjetskoj industriji električnih automobilskih baterija.

 

CATL, sa sjedištem u Ningdeu u Kini zapošljava više od 24.000 osoba širom svijeta i posjeduje podružnice u Šangaju, Jiangsuu, Qinghaiu i Pekingu u Kini te u Münchenu, Parizu, Detroitu, Yokohami itd. Glavne tvornice za proizvodnju baterija ima u Fujianu, Jiangsuu i Qinghaiu u Kini, a također gradi tvornicu u Evropi, i to u Erfurtu u Njemačkoj. U junu 2018. godine CATL nastupa na burzi u Shenzhenu (300750) sa javnom ponudom dionica.

 

Za više informacija posjetite internetsku stranicu: http://www.catlbattery.com/.

 

O kompaniji LG Chem

LG Chem, Ltd. je najveća korejska raznovrsna hemijska kompanija koja upravlja tri glavne poslovne oblasti: petrohemikalije, napredni materijali i energetsko rješenje. Kompanija je osnovana 1947. godine i trenutno zapošljava više od 34.000 osoba širom svijeta. Hemijska kompanija proizvodi široku paletu proizvoda, od petrohemijskih proizvoda do plastičnih materijala sa visokom dodanom vrijednošću. Svoje hemijsko znanje također širi na visokotehnološke oblasti, kao što su elektronski materijali i litij-ionske baterije.

 

Sa više od 20 godina iskustva u oblasti razvoja i proizvodnje tih baterija, LG Chem se smatra jednim od lidera u svjetskoj proizvodnji litij-ionskih baterija. Kompanija je glavni snabdjevač litijskih baterija širom svijeta za industriju mobilnih telefona i hibridnih/električnih vozila, kao i sistema za čuvanje energije (engl. Energy Storage System, ESS).

 

Za više informacija o LG Chem posjetite internetsku stranicu: http://www.lgchem.com/global/main.

Zatvori