Novosti

17.06.2019

Volvo Cars i Varjo predstavljaju prvu upotrebu mješovite stvarnosti za razvoj automobila u svijetu

Budućnost razvoja automobila je tu: Volvo Cars i Varjo, finski proizvođač vrhunskih naočala za obogaćenu stvarnost, kreirali su prvi pristup mješovite stvarnosti ocjenjivanju prototipa, modela i tehnologija aktivne bezbjednosti u svijetu.

 

Zahvaljujući odluci fonda Volvo Cars Tech o investiranju u Varjo, ta saradnja će dodatno ojačati. Tech Fund je fond rizičnog kapitala proizvođača automobila koji ulaže u start-up tehnološka preduzeća sa visokim potencijalom.

 

Volvo Cars i Varjo po prvi put omogućavaju vožnju pravog automobila uz upotrebu naočala za mješovitu stvarnost, a pri tome su u svrhu razvoja besprijekorno dodani virtuelni elementi ili sveobuhvatne funkcije koje se čine stvarne, i to za vozača, kao i za senzore automobila. Nešto takvo dosad nije uspio da učini nijedan drugi proizvođač automobila.

 

Naočale Varjo XR-1 su predstavljene danas, a omogućavaju fotorealističnu mješovitu ili virtuelnu stvarnost visoke rezolucije, koja je bolja od bilo čega što je na raspolaganju u ovom trenutku. Kao takve, naočale XR-1 mogu znatno da smanje vremenski okvir razvoja, stvaranjem nove sposobnosti za skoro trenutačno ocjenjivanje funkcija i modela.

 

U poređenju sa njihovim prethodnikom, naočale XR-1 odlikuju dodatne kamere visoke rezolucije koje omogućavaju mješovitu stvarnost. Zahvaljujući tome, dizajneri i inženjeri Volvo Cars „vozit će“ automobile budućnosti i ocjenjivat će ​sve funkcije u simulacijskom okruženju već mnogo godina prije njihovog nastanka, što kompaniji omogućava da razvije najbezbjednije automobile sa najnaprednijim korisničkim iskustvom.

 

 

 

„Zahvaljujući pristupu primjenom mješovite stvarnosti, možemo početi da ocjenjujemo modele i tehnologije dok su doslovno još uvijek u fazi iscrtavanja“, izjavio je Henrik Green, tehnološki direktor u kompaniji Volvo Cars. „Umjesto uobičajenog, statičkog, načina ocjenjivanja novih proizvoda i ideja, koncepte možemo odmah da isprobamo na cesti. Taj pristup omogućava znatnu potencijalnu uštedu troškova zahvaljujući definiranju prioritetnih zadataka i uklanjanju uskih grla puno prije u postupku dizajniranja i razvoja.“

 

Naočale XR-1 inženjerima Volvo Cars također omogućavaju znatno jednostavniji razvoj i procjenu rješenja aktivne bezbijednosti. Stručnjaci za bezbijednost u istraživačkim objektima Volvo u Švedskoj mogu voziti prave automobile, dok nose naočale XR-1, i uz to ispitivati virtuelne sisteme aktivne bezbijednosti koji su ugrađeni na osnovu obogaćene stvarnosti u stvarnom okruženju.

 

Vrlo precizna tehnologija za praćenje očiju, koja je ugrađena u XR-1, olakšava ocjenjivanje kako će vozači koristiti novu funkcionalnost, kao i utvrđivanje u kolikoj mjeri i na koji način ih to ograničava u vožnji. Taj tehnološki osmišljen pristup mjerenju nivoa smetnji omogućava kompaniji Volvo Cars da razvija nove funkcije, bez uzrokovanja dodatne smetnje.

 

„Već od samog početka naša vizija je bila ostvarenje proizvoda koji bi mogao besprijekorno udružiti stvarno i virtuelno“, izjavio je Niko Eiden, osnivač i generalni direktor kompanije Varjo. „Izuzetno napredni načini kojima Volvo Cars koristi XR-1 upućuju na to da tehnologija kompanije Varjo omogućava stvari koje prethodno nisu bile moguće. Zajedno sa Volvom započeli smo novo razdoblje profesionalne mješovite stvarnosti.“

 

Volvo Cars u automobilskoj industriji prednjači po pitanju upotrebe obogaćene i virtuelne stvarnosti u pogledu dizajna i razvoja. Partnerstvo sa kompanijom Varjo je najnovija i najnaprednija manifestacija snažnog položaja kompanije u toj oblasti. Volvo Cars vjeruje u moć pametnih partnerstava sa vodećim tehnološkim kompanijama za razvoj tehnologija sljedećih generacija.

 

„Varjo je jasan lider u svojoj oblasti“, navodi Zaki Fasihuddin, generalni direktor fonda Volvo Cars Tech. „Tehnologija kompanije izuzetno obećava u budućnosti, međutim već i danas nudi jasne aplikacije za Volvo Cars. Varjo je školski primjer vrste preduzeća u koja želimo da investiramo.“

 

Naočale Varjo XR-1 i primjena tehnologije Volvo Cars od danas će biti predstavljene na izložbi obogaćene stvarnosti Augmented Reality World Expo u Santa Clari u Kaliforniji. U svrhu primjene tehnologije, predan je patent.

Zatvori