Novosti

26.06.2019

Volvo Cars se priključuje revolucionarnom panevropskom pilot projektu razmjene sigurnosnih podataka

Volvo Cars udružuje snage s ostalim proizvođačima vozila, pružaocima usluga i državama u revolucionarnom panevropskom pilot projektu razmjene podataka iz sigurnosti saobraćaja koji obuhvataju automobile i infrastrukture u svrhu povećanja sigurnosti puteva za sve.

 

Pilot projekat, koji se sprovodi pod okriljem javno-privatnog partnerstva pod nazivom European Data Task Force, okuplja vodeće evropske proizvođače vozila, pružaoce usluga kao i niz država članica EU.

 

Partneri će putem platformi u oblaku – Cloud tehnologije razmjenjivati anonimne sigurnosne podatke ili usluge koje se zasnivaju na podacima iz projekta. Doprinos kompanije Volvo Cars pilot projektu obuhvatat će posredovanje podataka u realnom vremenu iz svoje povezane sigurnosne tehnologije, prve u industriji, pod nazivom Hazard Light Alert i Slippery Road Alert.

 

Na primjer, proizvođači vozila koji učestvuju u projektu mogu koristiti podatke kao upozorenje vozačima o potencijalnim predstojećim opasnostima na putu, a pružaoci usluga mogu prosljeđivati te podatke putem svojih saobraćajnih servisa uživo i saobraćajnim servisima kojima upravljaju nacionalne uprave za puteve.

 

Pilot projekat koji premašuje granice i brendove na recipročnoj osnovi ima opći cilj da unaprijedi sigurnost na putu za sve. European Data Task Force je osnovana 2017. godine s istim ciljem: da vožnju učini sigurnijom za sve korisnike puteva, stavljanjem prioriteta na društvene, a ne finansijske ciljeve.

 

Kompanija Volvo Cars već nekoliko godina poziva na otvorenu i recipročnu razmjenu anonimnih sigurnosnih podataka. Godine 2017. njen predsjednik i generalni direktor Håkan Samuelsson je na jednoj konferenciji u Evropskoj Komisiji u Briselu izjavio da je razmjena podataka između država i proizvođača vozila prava stvar.

 

 

„Smatramo da bi ova razmjena anonimnih podataka trebala da bude besplatna radi općeg dobra i koristi za društvo. Na taj način spašavamo živote te štedimo vrijeme i novac poreskih obveznika“, tada je izjavio g. Samuelsson. „Pozivam ostale proizvođače vozila i države da nam se u što većoj mjeri pridruže u realizaciji ovog tipa razmjene podataka.“

 

Vlastiti sistem upozoravanja Volvo Cars omogućava Volvo automobilima da međusobno komuniciraju i upozore vozače na okolne klizave puteve i opasnosti putem mreže koja je zasnovana na Cloud tehnologiji. Obje funkcije su predstavljene 2016. godine i dostupne su u svim novim Volvo modelima širom Evrope.

 

Razmjena podataka o saobraćaju u realnom vremenu može značajno da unaprijedi opću sigurnost u saobraćaju i da postane još uticajnija ako joj se priključi veći broj vozila. Od prošle godine, Volvo Cars i Volvo Trucks razmjenjuju podatke koji se koriste za upozoravanje vozača o predstojećim opasnostima na švedskim i norveškim putevima.

 

„Što više vozila bude razmjenjivalo podatke u realnom vremenu, to će sigurniji biti naši putevi“, izjavio je Malin Ekholm, vođa centra za sigurnost Volvo Cars. „Zbog toga je European Data Task Force toliko važna inicijativa. Nadamo se da će nam se priključiti još partnera koji dijele našu posvećenost sigurnosti.“

Zatvori